Uncategorized

ER HEV-LYS SKADELIG?

HEV-Lys/Blått lys - Skadelig eller ikke?

Tekst:Svea Linn.R.Fagerstrøm - Trainer/Scientific Manager, Dermanor

Det foregår mange heftige debatter om HEV-lys for tiden, og vi får mange spørsmål om hvor farlig er det egentlig?

HEV-lys står for High Energy Visible Light og ligger i det blå/lilla lysspekteret og har en bølgelengde på 400-500 nm. HEV omtales også som det blå lyset, og er en type lys som vi utsettes for hver dag.

HEV befinner seg i dagslys, led-lamper, TV-skjermer, smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner. Det påstås at HEV-lys skaper like mange frie radikaler som UVA- og UVB-stråler tilsammen. Det hevdes at HEV kan føre til økt hyperpigmentering, betennelser i huden, for tidlig hudaldring og skader på DNA og kan som referert til i God Morgen Norge "i verste fall føre til hudkreft".
Det finnes ingen konkrete beviser som faktisk dokumenterer at dette lyset er skadelig for huden.

Derimot finnes det publiserte artikler, fra PubMed, verdens største database innen medisin, sykepleie, odontologi, veterinærmedisin, helsestell og preklinisk vitenskap som viser at HEV IKKE er skadelig for huden.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20070834
KONKLUSJON: Visible blue light, as given in the present study, does not cause deoxyribonucleic acid (DNA) damage or early photo-ageing. The biological effects of blue light on normal skin are transient melanogenesis and inexplicable vacuolization without resulting apoptosis (celledød). In conclusion, the (short-term) use of visible blue light in dermatological practice is safe (er trygg).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14705801
KONKLUSJON: "High-dose visible light induces does not result in apoptosis (celledød), photodamage or early induction of skin ageing"

Det er mye som hevdes å være farlig uten tilstrekkelig dokumentasjon, noe som skaper et kunstig behov hvor forbrukerne blir taperne.

Det betyr ikke nødvendigvis at HEV-lys ikke er skadelig, men at man trenger flere studier.

En studie utført i 2014 antydet at enkelte grupper og spesielt de med mørk hud utviklet hyperpigmentering av det blå lyset.

En annen studie ble utført på oppdrag av selskapet Lipo Chemicals med formål om salg av produkter med HEV beskyttelse, men kan ikke tas med som dokumentasjon da det var snakk om salg av produkter.

Lipo Chemicals hevder at "virkningen av HEV er den samme som UVA og UVB-skade: ujevn pigmentering, for tidlig aldring og nedsatt barrierefunksjon, selvfølgelig vil du ikke få den brennende rødheten som du får fra overeksponering mot solen". Likevel ble studien, som mange skjønnhetsstudier, bestilt av et hudpleiefirma, i dette tilfellet Lipo Chemicals, en leverandør av personlig pleie ingredienser med base i USA.

Altså…..vi vet ikke om HEV- lys er skadelig for huden, men er du en av dem som vil være føre var, så beskytter flere av solproduktene vi har også mot HEV. Mange kosmetikkprodusenter utvikler produkter som inkluderer HEV beskyttelse for å ikke miste markedsandeler... og ballen ruller videre…

Elizabeth Arden PRO: Alle 3 TPF'ene beskytter mot skader fra HEV, UV-stråling, Infrarød stråling og forurensning. Antioksidant komplekset nøytraliserer overskudd av frie radikaler fra overnevnte miljøfaktorer og beskytter proteinene våre i huden som igjen motvirker for tidlig aldring. Antioksidantene reduserer også betennelser fra de samme ytre påvirkningene. Dette igjen motvirker, for tidlig aldring og hyperpigmentering.

3 DNA-reparerende enzymer reparerer fortløpende skader fra overnevnte faktorer og opprettholder viktige funksjoner i cellene, som bidrar til god hudhelse.

Legg inn en kommentar