Hudproblemer

SLIK BEHANDLER DU RØDE NUPPER

Har du røde nupper bak på overarmene? Det skyldes som regel en irritasjon i hudens hårsekker. Her er tips til hvordan du kan behandle dem.

 

Tekst: Hudterapeut Jorun Landsvik

 

Er du plaget av røde nupper på overarmene, lårene, eller andre steder på huden? Dette er en ganske vanlig hudtilstand som rammer både barn og voksne. I følge Norsk Helseinformatikk er om lag 40 prosent av befolkningen plaget. Av disse, flest kvinner. Hos noen forsvinner nuppene av seg selv, men hos andre kreves det egeninnsats med en god hudpleierutine og et sunt kosthold for å bli kvitt dem.

Rammer først og fremst tørr hud

Keratosis Pilaris er en betennelsestilstand i hudens hårsekker. Nuppene oppstår som følge av hyper-keratinisering nede i hårsekkene. Huden avstøter konstant døde hudceller for å beskytte seg. Når dette skjer nede i hårsekken, vil hårfolliklene tettes igjen og skape en forhorning, eller plugg, og vi får nupper, tørr hud og irritasjon. Det som kjennetegner tilstanden er at hudområdene som er rammet som regel er dekket av små røde prikker.

Alle som er plaget av tilstanden har mer eller mindre en tørr hudtype.

Slik behandler du røde nupper:

Huden er kroppens største renseorgan og mange hudtilstander skyldes indre forhold, også denne. Så for å få bukt med Keratosis Pilaris må vi behandle både utvendig og innvendig.

 

Utvendig hudpleie

Bruk produkter basert på essensielle fettsyrer, vitaminer og andre oppbyggende næringsstoffer i form av oljer og gode kremer. Dette vil kunne gjenoppbygge hudbarrieren slik at huden ikke lenger føler behov for å hyper-keratinisere seg. Essensielle fettsyrer har også en betennelsesdempende effekt.

Kremer med fruktsyre, glykolsyre, melkesyre, mandelsyre etc., vil bidra til å løse opp ”pluggene” i hårsekken og gjøre huden myk og jevn igjen.

Produkter med eksfolierende effekt

Elixir smoothing body lotion

Elizabeth Arden PRO Revitalizing Body Lotion

Kroppskremer med næring og essensielle fettsyrer:

ELEMIS Skin Nourishing Body Cream

Innvendig hudpleie

Gluten og melkeproteiner nevnes ofte som en mulig årsak til Keratosis Pilaris. Sammenhengen er ikke bevist, men vi vet at andre tilstander i huden, blant annet allergi, har en link til gluten- og laktoseintoleranse. Derfor kan det være verdt å teste ut et gluten- og laktosefritt kosthold for en periode.

En god tarmhelse har også stor betydning for hvordan huden vår har det. Ved å velge mat som demper betennelser, og unngå mat som skaper betennelser, ser vi ofte bedring av alle hudplager, også Keratosis Pilaris.

Spiser du rene, økologiske og næringstette matvarer gir du huden de byggestoffene som er nødvendig for at hudtilstanden skal normalisere seg. Få også i deg vitamin A-D og K, mineraler som magnesium og zink, og Omega 3-fettsyrer. Sørg også for et jevnt inntak av frisk vann gjennom hele dagen!

 

Hold deg unna dette:

Mat som skaper betennelse

 • Vegetabilsk oljer som rapsolje, maisolje, soyaolje, solsikkeolje, saflorolje og hvetekimolje.
 • Transfett som det er mye av i potetgull og frityrstekt mat.
 • Sukker
 • Korn
 • Melkeprodukter
 • All ferdig- og bearbeidet mat

 

Spis mer av dette:

Mat som demper betennelse

 • Fet fisk rik på Omega 3
 • Olivenolje
 • Grønnsaker, frukt og bær
 • Urter
 • Ingefær, hvitløk, kanel, gurkemeie
 • Honning
 • Grønn te
 • Mørk sjokolade (70-80 prosent)
 • Fermentert mat
 • Tilskudd av PreBiotika ( Tips: ProB-Activator. )

4 kommentarer om “SLIK BEHANDLER DU RØDE NUPPER

 1. Hei, jeg er en jente på 20 år og jeg har slitt med røde nupper, tørrhet og litt rødhet. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt det. Har slitt med det i mange år. Har du gode profesjonelle produkter du kan anbefale?

  1. Hei Vanessa!
   Vi anbefaler at du følger rådene vi gir i blogginnlegget om røde nupper.
   Bruk produkter basert på essensielle fettsyrer, vitaminer og andre oppbyggende næringsstoffer i form av oljer og gode kremer. Dette vil kunne gjenoppbygge hudbarrieren slik at huden ikke lenger føler behov for å hyper-keratinisere seg. Essensielle fettsyrer har også en betennelsesdempende effekt. Er det på kropp eller ansikt du sliter med dette problemet?

   Mvh hudterapeut Elise

 2. Hei, eg har tidligare lært at type linfrø, havregryn etc. er bra for huden.. Eg er plaga med kviser og har endelig begynt å få bukt på desse.. Det eg lurer på er at i dette innlegget skriver de at korn er betennesledannande, er dette type havregryn, solsikkefrø etc.?

  1. Hei Cecilie!
   Så bra at du begynner å få kontroll på huden din. Ikke noe kjekt å slite med hudproblemer.
   Du har nok lest feil i innlegget, vi skriver at korn skaper betennelse, ikke at de er betennelsesdempende.

   Både erter, bønner, linser, nøtter, frø og korn er «programmert», som alt annet i naturen, til å formere seg, slik at arten lever videre. Frø, nøtter, erter, bønner og korn er egentlig et frø og kan bli til en plante hvis de kommer i riktig grunn – dvs. i fuktig og varmt jord, og ligger der en stund. Det er viktig for frøet å ikke bli fordøyd før det. Derfor har planter noe som heter fytinsyre,(antibeitestoffer) et stoff som naturlig beskytter frø mot å bli fordøyd. Samtidig har planter et ensym som aktiveres når frøet kommer inn i riktig grunn, og bryter ned fytinsyre.

   Ved å bløtlegge korn, nøtter, bønner og frø «lurer» du planten til å aktivere fytasen og fjerne beskyttelsen, fytinsyre. Dermed blir fitynsyre nøytralisert, og de mange sunne stoffene kan enkelt og raskt bli fordøyd.

   Om du er plaget med akne/uren hud kan det være lurt å unngå bla korn og kornprodukter og melk og melkeprodukter, svinekjøtt og sukker, en periode. Spis så rent som mulig, kjøtt/fisk, egg og alt av grønnsaker og varier så mye som mulig. Om du synes det er vanskelig å ikke spise korn/frø, anbefaler jeg å velge økologisk og vann ut antibeitestoffene. ( evt lage surdeigsbrød/langtidsheve).

   Lykke til!
   Mvh hudterapeut Jorun

Legg inn en kommentar